Wat is hartcoherentie - Mindful Me

In ons moderne leven worden we vaak geconfronteerd met stress, drukte en talloze verantwoordelijkheden. Hierdoor kunnen we soms het contact met onszelf verliezen en ons fysieke en mentale welzijn in gevaar brengen. Gelukkig is er een wetenschappelijk onderbouwde benadering genaamd "hartcoherentie" die ons kan helpen weer in balans te komen, stress te verminderen en onze algehele gezondheid te verbeteren.

Stress curve

 

Wat is Hartcoherentie?

Net zoals Mindfulness is Hartcoherentie een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechniek die je beter leert omgaan met stress, slapeloosheid, piekeren, depressie, burn-out, hyperventilatie, … Door hartcoherentie toe te passen breng je meer balans in jouw leven en versterk je jouw mentale weerbaarheid. 

Hartcoherentie verwijst naar een specifieke toestand waarin het hartritme zich regelmatig en evenwichtig gedraagt. Dit betekent dat er een harmonieuze samenwerking is tussen ons hart, brein en autonome zenuwstelsel. In deze toestand werken deze systemen samen in een ritme dat zowel stabiel als efficiënt is. Dit verschilt van de chaotische hartslag die vaak optreedt tijdens momenten van stress en onrust.

Meetbaar met biofeedback

Het fijne aan hartcoherentie is de eenvoud en de meetbaarheid van de techniek. 

Hartcoherentie kan worden gemeten met behulp van technologie, zoals biofeedback-apparaten die het hartritme analyseren. Deze apparaten laten zien hoe het hartritme varieert over tijd. Een gecoördineerd en evenwichtig patroon wijst op hartcoherentie, terwijl een onregelmatig patroon kan duiden op stress of emotionele onrust.

Op vandaag beschikken vele health-watches over de technologie om uw hartcoherentie te meten en op te volgen. Ook bestaan er goede apps voor op de smartphone die de nodige ondersteuning kunnen bieden om de techniek aan te leren en toe te passen.

Maar het beste meetinstrument blijft nog steeds jouw eigen ervaring en gevoel van meer gebalanceerde emotionele regeling. 

De voordelen van hartcoherentie

  • Stressvermindering: Door bewust te werken aan het creëren van hartcoherentie, kunnen we ons stressniveau verminderen. Een evenwichtig hartritme heeft een positieve invloed op het autonome zenuwstelsel, wat op zijn beurt ons vermogen om met stress om te gaan verbetert.

  • Emotionele Balans: Hartcoherentie kan helpen bij het reguleren van emoties. Het brengt ons in een staat van emotionele balans, waardoor we beter kunnen omgaan met prikkels die anders negatieve emoties zouden kunnen veroorzaken.

  • Focus en Helder denken: Wanneer we hartcoherentie consequent toepassen, kunnen we ervaren dat onze gedachten helderder zijn en onze focus verbetert. Dit kan ons helpen effectiever te zijn in ons werk, studie of andere dagelijkse activiteiten.

Rationeler dan medidtatie

Hartcoherentie is meer dan alleen een wetenschappelijk concept. Het is een meer rationele benadering die ons kan helpen weer in contact te komen met onszelf, onze emoties te reguleren en stress te verminderen. De techniek wordt vaak toegepast door mensen die meditatie of mindfulness te moeilijk of te zweverig vinden. Door eenvoudige technieken toe te passen, zoals diepe ademhaling en positieve emoties cultiveren, kunnen we stap voor stap werken aan het bereiken van hartcoherentie. Laten we samen streven naar een leven van balans, welzijn en veerkracht door de kracht van hartcoherentie te omarmen.

Wil je een training volgen of al even proeven van een oefening?

Je vindt al onze trainingen voor particulieren terug in onze agenda.
Wil je thuis al eens proberen? Hier vind je gratis oefeningen. Voel je vrij ermee te experimenteren!