foto:
Volledige naam:
Yves van den Boogaart
geboortejaar:
1965
huidige job:

Ik werk 15 uur per week als dramadocent in het Kunst secundair onderwijs. Daarnaast werk ik freelance als trainer en coach binnen het thema ‘omgaan met verbale agressie’. Daarnaast kan je mij af en toe ook vinden op of naast de theaterscène.

studies:

Opleiding trainer in mindfulness, postgraduaat aan de Arteveldehogeschool Gent (2012-2014)
Master dramadocent aan de toneelacademie van Maastricht (2003)
Geaggregeerde lager secundair onderwijs voor de vakken Frans, aardrijkskunde en economie (1987)

achtergrond:

Terwijl je dit leest, ben ik misschien in stilte aan het kijken naar datgene wat op de voorgrond is, alleen of samen met een aantal mensen. Of misschien sta ik wel les te geven en probeer ik mijn leerlingen te laten spelen in het moment of ik ben net terug van een paar rondjes hardlopen in het park en geniet nog na van de runners high. Ook dagenlang vertoeven in de bergen geeft mij zuurstof en een bredere kijk op het leven. Het kan ook zijn dat ik op de scène sta, zo goed als mogelijk in het moment, een paar keer bewust ademhaal en contact maak met het publiek en mijn tegenspelers. Mensen meenemen in een verhaal waar ik zelf in geloof maakt al meer dan dertig jaar deel uit van mijn actieve leven. Ik kan er echt niet onderuit, lesgeven, vormen, motiveren, steunen en mee zoeken naar datgene waar de behoefte ligt, maken helemaal deel uit van wie ik ben. De verschillende opleidingen en ervaringen gaan allemaal in deze richting. De laatste stap in dit parcours was het volgen van een mindfulnesstraining en daarop volgend een leertraject om zelf als mindfulnesstrainer te kunnen werken. Zo komen de verschillende facetten die mijn leven zin geven mooi samen. 

visie op mindfulness:

Het oefenen van aandacht met de adem als ankerpunt was voor mij de eerste echte eyeopener. Het heeft mij geholpen bewuster en milder om te gaan met datgene wat zich op persoonlijk en professioneel vlak aandient. Het echt kunnen kijken naar dat wat ik vroeger uit de weg ging of waar ik me tegen verzette, heeft mij een zekere vrijheid gegeven, minder schroom ook om iets te doen of te zeggen. Ook aanvaarden dat het niet altijd lukt. Mindful in het leven staan en de vriendelijke aandacht voor het moment te integreren thuis en op het werk, zorgen voor meer openheid, ruimte en positieve communicatie. Het is een zegen om te kunnen kiezen hoe je omgaat met dat wat zich soms onverwacht aandient. Zoals het vaak ook een zegen is om even te gaan zitten met datgene waar je mee zit. Het is ook goed om te kunnen zien wanneer het even helemaal tegenzit en dat je daardoor meegesleept wordt, ook al wilde je dat niet. Dat herkennen en kunnen erkennen vind ik absoluut een meerwaarde om iedere dag opnieuw en goed te kunnen functioneren.

doel van trainingen geven:

Het is mijn intentie om mensen kennis te laten maken met de vele mogelijkheden van mindfulness, vaardigheden aan te reiken die kunnen helpen om milder om te gaan met alle soorten hindernissen die je leven kunnen doorkruisen. Het is fijn ook om vanuit de eigen ervaring te kunnen delen dat het beoefenen van mindfulness - ook als is het soms best moeilijk - je kan helpen om bewuster om te gaan met de verschillende momenten in het leven, klein en groot, mooi en minder mooi. Zoals het voor mij meer en meer een houvast is, vooral op stressvolle dagen, geloof ik in deze trainingen als een eerste stap in het anders omgaan met de drukte van de dag. Tijd nemen om voor jezelf te zorgen. Tijd nemen om gewoon even stil te staan en de dingen te laten zijn. Noteren wat je ervaart binnen in je en rondom je, om dan te kiezen hoe je weer verdergaat. Te zijn waar je bent vraagt een engagement, veel oefening, openheid, moed en ondersteuning. Als trainer en als mens wil ik samen met de verschillende deelnemers dit boeiende en intense traject begeleiden en ondersteunen.

talen:
  • Nederlands
Meer informatie: