foto:
Volledige naam:
Sybille Opdebeeck
geboortejaar:
1963
huidige job:

Mindfulness- en compassietrainer en -coach
Stafmedewerker in het verpleegkundig departement van een ziekenhuis, waar ze onder meer een coachende rol vervult.

 

eerdere werkervaring:

In mijn loopbaan heeft de klemtoon een lange tijd gelegen op wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk over zorg en over persoonlijke relaties. De laatste jaren richt ik me meer en meer op coaching en training.

studies:

Doctoraat in de Sociale Wetenschappen, professionele opleiding mindfulness (Edel Maex), certificaat mindfulnesstrainer (IAM), certificaat compassietrainer (IAM).

Daarnaast opleidingen in Geweldloze en Verbindende Communicatie (Hoger Instituut van het Boeddhisme, Hathor, Human Matters), het begeleiden van veranderingsprocessen (VOCA), inspirerend coachen (Arteveldehogeschool), coachen van levens- en zijnsvragen (Jef Clement), creatief schrijven (UWEL), een twee jaar durende opleiding Persoonlijke Educatie en Creativiteit (IVC Kortrijk), proprioceptief schrijven (Harttaal, Amsterdam).

Lopende opleidingen: mindfulness jongerentrainer (IAM).

achtergrond:

Zoals zoveel Vlamingen ben ik Christelijk opgevoed en ben ik vanaf mijn pubertijd op zoek gegaan naar wat ik zou willen samenvatten als zingeving in verbondenheid. In 2007 maakte ik via een mindfulnesstraining kennis met het beoefenen van meditatie, wat een scharnierpunt in mijn leven was. Het stilstaan en kijken naar wat er gaande is, daar een grote ruimte van bestaansrecht aan geven, het vinden van rust en evenwicht in mezelf, het beoefenen van mildheid … het zijn onschatbare kwaliteiten die ik heb leren kennen op een pad dat altijd verder gaat.

Sindsdien ben ik verder gegaan met de beoefening van mindfulness en ben ik me blijven verdiepen via zelfstudie, retraites (onder andere bij Paul Van Hooydonck, Upul Gamage, Frits Koster, Tara Brach, Christina Feldman, John Peacock, Willem Kuyken, Jotika Hermsen) en opleidingen (o.a. mindfulnesstrainer, compassietrainer, professionele opleiding mindfulness, opleiding jongerentraining) in mindfulness, compassie en het ruime kader dat het Boeddhisme biedt.  

visie op mindfulness:

Mindfulness gaat voor mij over stilstaan, openheid en mededogen: in de drukte (soms waan) van het dagelijkse leven met mildheid stilstaan bij waar het echt om gaat en vanuit dit stilstaan handelen. De kracht van mindfulness is de gegrondheid in de zeer oude tradities van de Boeddhistische stromingen, die niet voor niets eeuw na eeuw zijn blijven bestaan (en evolueren). Via mindfulness krijgen waardevolle elementen uit het Boeddhisme een vertaling die herkenbaar en zinvol is voor de Westerse mens, die in al zijn streven de weg dreigt kwijt te geraken – of kwijtgeraakt is.

Door ruimte te geven aan wat er zich in ons afspeelt, krijgen we een keuze in ons handelen. Hierdoor komen we met meer rust op beide voeten in het volle leven te staan, wat ook onze contacten met andere mensen en onze plaats in de samenleving betekenisvoller kan maken.

Mindfulness leert ons hoe de weg naar buiten via binnen loopt. Het leert ons dat we niet per se naar de top hoeven te wandelen: ook de wandeling rond de berg herbergt heel wat verrassingen (Paolo Cognetti: Zonder de top te bereiken).

doel van trainingen geven:

Ik vind het zalig om de rijkdom die ik zelf mocht ontdekken te kunnen aanreiken, om te mogen meereizen met mensen en getuige te mogen zijn van hun tocht, een beetje hun gids te kunnen zijn.

talen:
  • Nederlands
Meer informatie: