foto:
Volledige naam:
Lotte Sansen
geboortejaar:
1984
huidige job:

Ik ben mindfulnesstrainer, (loopbaan-)coach en psycholoog.

Ik help mensen die met een ontevreden gevoel zitten op bepaalde levensdomeinen te komen tot wezenlijke veranderingen.

Mensen die bijvoorbeeld:

  • Overlopen van de stress op het werk of net de uitdaging niet meer vinden.
  • In hun relatie(s) - gezinsleven - werk regelmatig in conflicten terechtkomen of zich niet begrepen voelen.
  • Het contact kwijt zijn met wat echt belangrijk voor hen is en meer het gevoel hebben te worden geleefd dan zelf het leven in handen te hebben.

Als mindfulnesstrainer help ik mensen in groep om zich bewuster te worden van wat er in hen leeft en te leren beter voor zichzelf (en anderen) te zorgen. Mindfulness biedt hiervoor een krachtig en effectief programma.

Als psycholoog en coach ga ik individueel en op maat aan de slag met de thema’s waarop mensen vastlopen. Mindfulness blijft voor mij vaak de basis in mijn individuele aanpak, maar ik vul mijn werkvormen aan met andere interessante ervaringsgerichte technieken. Meer kan je lezen op mijn website: www.lottesansen.be

eerdere werkervaring:

Sinds ik afgestudeerd ben als klinisch psycholoog (in 2007) heb ik gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking of autisme, heb ik studenten begeleid als studentenpsycholoog en heb ik les gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam als docent Toegepaste Psychologie.

Steeds was ik ook zelfstandige in bijberoep en gaf ik eerst relaxatietherapie (vaak met mindfulnesselementen), werk ik als mindfulnesstrainer (sinds 2010) en ondersteun ik mensen als coach in mijn eigen praktijk (sinds 2014). Sinds 2018 richt ik me voltijds op het geven van mindfulnesstrainingen en coaching.

studies:

Basistraining Mindfulness (2006)
Master in de klinische psychologie (KULeuven – 2007)
Intern opgeleid tot mindfulnesstrainer (Itam/Mindful Me – 2010)
Contextuele hulpverlening jaar 1 (Balans – 2011)
Geweldloze communicatie, deel 1 (Yoram Mosenzon – 2012)
Opleiding tot Voice Dialogue facilitator (Marijke Leys & Lietje Perizonius – 2012-2016)
Opleiding tot Focusing begeleider (Ria van Hage – 2015-2016 & Chris Van de Veire – 2017)

achtergrond:

Toen ik nog tijdens mijn studies psychologie in 2004 het boek in handen kreeg van Tara Brach: Radicale zelfaanvaarding, waarin ze boeddhistische waarden combineert met westerse psychotherapeutische inzichten, ging er voor mij een wereld open. Veel vragen die ik had werden beantwoord in deze voor mij nieuwe zienswijze en ik was meteen heel gemotiveerd deze weg verder te verkennen.
Het jaar erna moest ik een thesisonderwerp kiezen en ik besloot in de literatuur te onderzoeken hoe de boeddhistische psychologie een meerwaarde kan betekenen voor de westerse psychologie. Ik ontdekte al snel het bestaan van Mindfulness en volgde in 2006 mijn eerste basistraining. Ik werd alleen maar enthousiaster en was ervan overtuigd dat deze beoefening voor mij persoonlijk én professioneel nog veel vruchten zou afwerpen.
In 2010 ging een droom in vervulling toen Björn Prins me als Mindfulnesstrainer verwelkomde bij Itam. Sindsdien heeft enerzijds mijn persoonlijke beoefening zich ontzettend verdiept door dagelijks te mediteren, veel te lezen en het deelnemen aan verdiepende Mindfulnessdagen en –retraites (bij David Dewulf, Edel Maex, Frank Dewaele, Frits Koster, Joost van den Heuvel Rijnders en Patrick Sevenans). Anderzijds is Mindfulness een wezenlijk bestanddeel geworden van mijn professionele leven. Ik begeleid mensen die Mindfulness net leren kennen tijdens basistrainingen en ik ga individueel of in groep met mensen de diepte in tijdens vervolgtrajecten. Mindfulness is één van de belangrijkste pijlers van mijn coachingspraktijk die ik in 2014 opzette. Zie hiervoor www.lottesansen.be.

visie op mindfulness:

Mindfulness betekent voor mij een manier om anders om te gaan met de hoogtes en laagtes  van het leven. Je stapt uit je automatische manier van reageren op situaties, emoties, gedachten en fysieke sensaties om er een andere, meer vriendelijke en vrije relatie mee aan te gaan. Hierdoor verwerf je naar mijn ervaring meer innerlijke vrijheid en boor je een groter potentieel aan in jezelf om creatief en met compassie in het leven te staan.

doel van trainingen geven:

Ik geef deze trainingen omdat ik bijna niet anders kan. (Glimlach!)

Het geeft me grote vreugde anderen ook kennis te laten maken met deze methode en hen te ondersteunen in de kleine en grote stappen die ze zetten. Mijn doel is het op zo’n manier aanreiken van de theorie en oefeningen dat ieder voor zichzelf kan ontdekken wat Mindfulness hem of haar te bieden heeft.

talen:
  • Nederlands