foto:
Volledige naam:
Beja Pingnet
geboortejaar:
1956
huidige job:

Psychotherapeute met praktijk in Schoten
Trainer mindfulness en heartfulness (compassie)

eerdere werkervaring:

Docente Persoonlijke Vorming in de zorgsector en de vormingswereld
Trainer Informatica in de bedrijfswereld
Assistente Natuurkunde in het hoger onderwijs

studies:

Opleiding “Mindfulness voor Professionals in de Zorg” bij Edel Maex, 2014 - 2015
Opleiding “Compassietrainer” bij Frits Koster en Erik van den Brink, 2013
Opleiding “Mindfulness” bij David Dewulf aan het Instituut voor Aandacht en Mindfulness, 2012 - 2013 (certificaat fase 4 - cat1)
Training “Meditatie en Persoonlijk Proces” aan de School voor Zijnsoriëntatie bij Hans Knibbe in Utrecht, 2004 - 2011
Jaartraining, “Dansen in Zijn” bij Thea Spanjers, 2006 - 2007
Meerdere Workshops “Heling van je Innerlijke Houding”, bij Dr. Gerald Jampolsky in California, België en Nederland, 1990 -2004
Langdurige opleidingen over persoonsgerichte en relationele thema's: Gestalt, Eutonie, NLP, Relaxatie en Ademen, Emotioneel Lichaamswerk, Intuïtieve Ontwikkeling, 1983 - 2002
Master in Natuurkunde, Onderzoekswerk voor een doctoraat in de biofysica, 1974 -1986

achtergrond:

Van origine is Beja een wetenschapper en heeft ze een geordende, logisch denkende geest. De rode draad in haar leven is lesgeven: eerst natuurkunde in het hoger onderwijs, later informatica in de bedrijfswereld en daarna persoonlijke vorming in de vormingswereld en de zorgsector. Nu geeft ze ook mindfulness en heartfulness, of compassie.
Beja leerde meditatie kennen via de Amerikaanse psychiater, Dr. Gerald Jampolsky, en later ook aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht bij Hans Knibbe. Ze ging steeds meer de effecten van het dagdagelijkse mediteren ervaren: minder ergernis en meer innerlijke rust, stevigheid en zachtheid. Omgaan met stress, drukte en lichamelijke klachten werd makkelijker en eenvoudiger. Ze gaf cursus “Draag zorg voor jezelf” en “Omgaan met emoties” aan mensen met een chronische ziekte bij Ziekenzorg, CM in gans Vlaanderen. Beja vroeg zich af hoe ze op een eenvoudige manier de grote waarde van mediteren kon doorgeven aan haar cursisten; dat bracht haar bij mindfulness.
Ze nam deel aan meerdere stille retraites mindfulness, Vipassana en Metta, bij Christina Feldman & John Peacock, Edel Maex, Ank Schravendeel en Marij Geurts. Ze volgde ook een stille compassieweek bij Frits Koster en Erik van den Brink, meerdere langdurige retraites bij Hans Knibbe en workshops “Dansen in Zijn” bij Thea Spanjers. Beja is geregistreerd bij de mindfulness beroepsverenigingen vzw Moment in België en VMBN in Nederland.

visie op mindfulness:

Beja beschrijft mindfulness als Open Milde Aandacht, of OMA, met open milde aandacht aanwezig zijn bij alles wat zich voordoet, zoals een oma (of opa) dat doet voor haar (zijn) kleinkinderen. Beja is ongeveer tegelijkertijd oma en mindfulnesstrainer geworden; beiden zijn cadeautjes in haar leven. Ze beschrijft mindfulness ook als MMM of Mediteren met Mateloze Mildheid. Mindfulness is voor haar een mooi uitgewerkt stappenplan om te leren mediteren en een meditatie discipline op te bouwen. Mildheid of lief zijn voor jezelf hoort er sowieso bij. Beja vindt dat “Full Catastrophe Living”, de titel van het basisboek mindfulness van Jon Kabat-Zinn de essentie van mindfulness mooi weergeeft, veel beter dan de vertaling “Meditatief Ontspannen”. Al ruim 15 jaar lang ervaart Beja de grote voordelen van dagelijks mediteren in haar leven. Terwijl rondom haar nog steeds dezelfde dingen gebeuren als vroeger, ervaart ze minder ergernis en meer rust, stevigheid en zachtheid. Vooral de eenvoud en de diepgang van mindfulness spreken haar aan.

doel van trainingen geven:

Beja is ervan overtuigd dat je altijd een keuze hebt, dikwijls niet in wat je meemaakt maar wél in hoe je ermee omgaat. Deze levenshouding, of eerder deze levenskunst, heeft haar al veel vreugde gebracht ondanks de (soms) lastige omstandigheden. Beja houdt ervan om inzichten door te geven, stimuleert mensen graag om hun verantwoordelijkheid op te nemen en eigen keuzes te maken, in volle vrijheid. Beja geeft graag les en heeft een deskundigheid opgebouwd om individuele en groepsprocessen zorgzaam te begeleiden.

talen:
  • Nederlands
Meer informatie: