Zomerse nu-momenten - Mindful Me

Zomerse nu-momenten

5 korte mindfulness oefeningen voor deze zomer

5 korte mindfulness oefeningen voor deze zomer
De zomer komt eraan! Deze periode is uitermate geschikt om te experimenteren met de smaak van NU. Zo kan je onderzoeken of een levenshouding waarbij je meer tijd voor jezelf uittrekt, je welzijn verhoogt.

We zetten met plezier een aantal mogelijkheden voor je op een rij, waarmee je zou kunnen oefenen. Soms komen onze deelnemers met een tip. Ook dat verwerkten we in onderstaand blog. Onderzoek de impact van de oefeningen op jouw levensgeluk.


Reizen

Kijk of je met aandacht aan je reis kunt beginnen. Stap je de luchthaven binnen, wat zie je? Kijk alsof je er nog ooit was. Geniet van de wonderlijke plek die een luchthaven is.

Breng je aandacht dan misschien meer specifiek bij mensen. Kijk of je mini-momenten van verbondenheid kunt opzoeken. Van harmonie misschien. Blijheid. Opgewektheid. Geluk. Welke mensen lenen zich ertoe? Hoe zien ze eruit? Welke eigenschappen zie je? Welke gelaatstrekken? Hoe bewegen ze zich? Hoe maken ze contact? Met jou. Met anderen. Wat voel je daarbij? Kun je nieuwsgierig worden naar hoe zo'n moment voor je voelt? Kun je er even van genieten alvorens verder te gaan? Misschien kan het ook tijdens de vlucht, op het strand, bij de bakker...

Kijken

Zoek een stukje natuur, het allerliefst een stukje waar je naartoe getrokken wordt. Het kan tijdens een stop, onderweg naar het Zuiden, in je vakantiedorp, aan zee, in de bergen, op het balkon van je hotelkamer, maar ook gewoon in jouw directe omgeving, aan het thuisfront.

Kijk alsof het de allereerste keer is dat natuur aan je gepresenteerd wordt. Richt je aandacht op sfeer: vormen, kleuren, geuren, beweging, traagheid, snelheid, verandering... Geniet van het beeld dat op je netvlies komt. Benoem niks. Kom telkens terug bij het beeld, bij kijken, bij zien.

Misschien kun je ook naar binnen kijken terwijl je deze oefening doet. Wat voel je in de regio waar je hart zit, in je buik misschien, in je gelaat? Blijf er even bij. Een vijftiental seconden kan volstaan.

Mindful cocktails drinken

Twee van onze deelnemers spotten laatst in hartje Antwerpen een menukaart in een cocktailbar met daarop: Mindful Cocktails. Klinkt misschien wat commercieel, maar niets is minder waar.

Allereerst kun je de oefening die je hierboven vindt ook hier gebruiken. Start met KIJKEN. Wat zie je? Wat doet het met? RUIK vervolgens. Wat ruik je? Waar in je neus precies? Wat doet het met je? PROEF. Breng het glas voorzichtig richting je mond. Voel het gewicht, de (in)stabiliteit, de vorm... Nip even. Wat gebeurt er? In je mond? In je neus? In je lijf? Herhaal dit een aantal keer, met tussenpozen.

Volgde je een training, herinner je de instructies bij de rozijnoefening in de eerste sessie. Het is mindfulness puur sang.

Mindful Run

Jog je wel eens? Waar ben je op uit tijdens het joggen? Je kilometers? Je tijd? Conditieverbetering? Het zijn allemaal mogelijkheden. Er is er nog eentje: aandacht. Aandacht en zachtheid.

Misschien kun je een keer kiezen voor een mindful run. Laat je oortjes en je smartphone thuis. Begin met bewust je plek te kiezen. Waar zou je nu het allerliefst een eindje lopen? Door de stad, in het bos, het park, langs het strand,... Denk hierbij aan je gezondheid, aan zelfzorg. Welke plek zou een bijdrage kunnen leveren en is haalbaar?

Laat elk doel, elk streven los. Breng bij het lopen je aandacht in je lijf. Voel je lijf lopen. Voel hoe spieren bewegen,je ledematen, je romp... Wat voel je precies? Warmte, tinteling, hardheid, zachtheid, iets dat stroomt, klopt. Kun je er oprecht en respectvol nieuwsgierig naar zijn?

Je kunt het afwisselen door bijvoorbeeld onderweg af en toe aandacht te hebben voor geluiden, voor zien, voor voelen, voor ruiken. Gebruik zoveel mogelijk zintuigen tijdens je run. Stop zo nodig even, één minuutje kan volstaan. Kijk naar een bloem, een vogel, de lucht. Voel het gras, het zand, de wind op je gelaat, de zon misschien. Herinner je de beginnersgeest, de geest van iemand die dit nooit eerder ervoer. Wat voel je in de streek van je buik, je hart, je keel? Kun je er even bij blijven?

Deugddoende tijd toegewenst!

Waarden

Vakantie is een uitgelezen moment om te vertragen, om te oefenen. Welke waarden zijn voor jou van belang in jouw gedrag? Hoe wil je op je begrafenis herinnerd worden. Gastvrij? Joviaal? Vrijgevig? Aandachtig? Mild? Respectvol? Onderzoek het. In het vliegtuig misschien, in de trein, op weg naar je vakantiebestemming. Welke waarde(n) zou je tijdens je vakantie als kompas kunnen nemen? Een uur, een dag, een week...

Experimenteer ermee. Misschien nu vast?

Patrick Sevenans
Mindfulnesstrainer in Antwerpen