Wat is jouw gouden kooi? - Mindful Me

Wat is jouw gouden kooi?

Wil je een gezonder evenwicht?

Wat is jouw gouden kooi? Wil je meer echte verbinding? Doen wat je vervulling brengt en laten wat je afstompt? Wil je een gezonder evenwicht?

Deze blogpost werd geschreven door Lotte Sansen, mindfulnesstrainster bij Mindful Me.

Meer inspirerende blogposts en info over haar kan je vinden op haar website  https://lottesansen.be

Heb je iemand wel al eens horen zeggen “Ik zit in een gouden kooi”?

Een gouden kooi is iets wat je zekerheid biedt, voorspelbaarheid, veiligheid, en misschien ook nog andere voordelen, maar waarmee je je niet (langer) gelukkig voelt. Je vindt het echter moeilijk om andere – meer onzekere – opties te overwegen, net omdat deze mooie blinkende kooi je die voordelen biedt. Vaak wordt de term gebruikt als het gaat over de job die je doet, maar het kan evengoed een relatie zijn, een huis, vriendenkring, een hobby…

Eigenlijk weet je ergens wel dat het niet langer klopt voor jou op die manier, maar je durft het niet aan om het echt in vraag te stellen. Dus doe je door zoals je het altijd deed. En je raakt steeds verder verwijderd van de liefde voor je job, je partner, je vriendenkring, de plek waar je woont…

If you do what you always did,
You will get what you always got.

Misschien wel tot je op een dag besluit: Nu is het genoeg geweest. Ik ga het aan. Ik wil terug liefde en vervulling voelen. Ik wil me terug “vol” in het leven voelen staan.Het aangaan betekent dan niet langer zwijgen, maar je behoeften onder ogen komen, onderzoeken hoe het dan wel klopt voor jou, en daarnaar handelen.

En daar is moed voor nodig.

Want het is niet de makkelijkste weg. Het voelt best comfortabel in de gouden kooi. Die verlaten betekent dan ook je buiten je comfortzone wagen. Het betekent dat je opkomt voor jezelf en dat is spannend.

  • Hoe zal hij/zij reageren?
  • Wat zullen de mensen denken?
  • Wat zullen de gevolgen zijn?

Dat hoort er allemaal bij :-). Het is ploeteren in de modder, vuil worden en vallen. Leren van het vallen en toch weer opstaan en verder gaan, met hernieuwde kracht en moed.

De volharder wint.

Als je niet langer gelooft in een leven waarin je zelf aan de zijlijn staat. In 1910 gaf Theodore Roosevelt de volgende toespraak aan de Sorbonne in Parijs, getiteld “De man in de arena”:

“Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen.

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

Die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;

Die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…”

 

Wat is jouw gouden kooi?

Wil je meer echte verbinding? Doen wat je vervulling brengt en laten wat je afstompt? Wil je een gezonder evenwicht? Wees dan moedig en zorgzaam voor jezelf, en kom mee in de arena :-). Er zijn nog dappere mensen. 

Je bent niet alleen.