Leef jij de kerst alsof het ertoe doet? 7 tips ... - Mindful Me

Leef jij de kerst alsof het ertoe doet? 7 tips ...

Leef mindful én waardengedreven jouw feestmaand !

Mindfulness, een uitnodiging!

December is in volle gang, Sint en zijn pieten zijn inmiddels weer naar Spanje, kerst en oud en nieuw staan voor de deur. Ongetwijfeld herken je dit als een periode waarin het lang niet altijd eenvoudig is mindful en daarmee waardengedreven te leven. Want, ook daartoe nodigt mindfulness je uit. Kun je kiezen voor een mindful én waardengedreven leven?

Hoe begin je daaraan? We doen een poging je hierbij een handje te helpen.


Kun je bij wijze van zorg - voor jezelf, je naasten, mensen dichtbij en veraf, de natuur, de samenleving als geheel - stilstaan bij de waarden die voor jou op dit moment belangrijk zijn? Zijn er misschien een paar die je als rode draad mee zou kunnen nemen de komende weken? We geven je graag wat inspiratie.

Stoppen

STOPPEN of ook wel pauzeren genoemd, de pauzeknop indrukken, even van doen naar zijn, het startprincipe van elke mindfulnessoefening. Misschien wil je daar NU en de komende weken zo af en toe verantwoordelijkheid voor nemen. Even stoppen en kijken, om dan eerst te handelen, mindful én waardengedreven.

Gasten

Met wie en waar zou jij het allerliefst deze dagen doorbrengen? Stel dat je de keuze had en er zijn geen beperkingen, geen "maars". Wat zou je doen? Is het mogelijk daar iets van te verwezenlijken? Hoe precies? Met welke waarde(n) zou je kunnen oefenen? Hoe voelt het in je lijf als je even de ogen sluit en je je de situatie voorstelt? Wat kun je ermee? Vanuit een mindful perspectief zijn we steeds weer op zoek naar een middenweg. Wat zou dat hier kunnen betekenen?

Kadootjes

Hoe en waarmee kun je iemand écht een plezier doen? Kun je even stoppen voor je een keuze maakt? Wat weet je van die persoon? Waar wordt hij of zij blij van? Iets om te doen misschien? Welke interessegebieden heeft hij? Moet het per se iets uit een winkel zijn? En zo ja, uit welke dan? Welke winkels werken volgens jouw waarden? Vind je het de moeite om daarbij stil te staan, je in te zetten voor bijvoorbeeld het milieu, voor lokale handel, voor eerlijke handel, tweedehands misschien?

Zou het ook een optie kunnen zijn om het voorziene budget te besteden aan een goed doel? De warmste weekMake a Wish, of een vleugje muziek op intensieve zorgen door vzw MusIC?

De feesttafel(s)

Waarmee zou je hier kunnen oefenen? Welke waarden staan er bovenaan jouw lijstje als je denkt aan het voorbereiden ervan? Met wie wil je de feesttafel het allerliefst delen? Wie doe je misschien een plezier? Waarmee dan? Wat zet je op het menu? Mag het iets minder of toch niet? Vegetarisch misschien? Waar koop je de benodigdheden voor je feesttafel, voor de gerechten?. Wat zou een middenweg kunnen zijn hierbij? Wat doe het met je als we je uitnodigen even te stoppen en hierover te reflecteren?

De tafelgesprekken

Misschien valt er wel te oefenen met mindful luisteren. Hoe ken jij jezelf in contact met anderen aan een feesttafel? Matcht het met de waarden waarmee je zou willen en misschien kunnen oefenen? Als je zelf altijd erg veel aan het woord bent, kun je misschien een keer iets meer oor hebben voor het verhaal van de ander? Hoe ziet de wereld er voor de ander uit? Kun je het exploreren, zonder commentaar, zonder oordeel, zonder advies, puur uit welgemeende, zorgende interesse.

Borrels en zo

Waarop word je uitgenodigd? Hoe is dat voor jou? Moet je op elke uitnodiging ingaan? Kun je even pauzeren en nieuwsgierig worden? Wat wil je echt met de uitnodigingen? Van welke zul je deugd hebben? Welke geven je energie? Welke kosten je naar alle waarschijnlijkheid energie? Wat kun je daarmee? Misschien kun je nadien de momenten die je fijn vond nog een keer voor de geest halen als je op bed ligt, voelen wat je lijf hierover meldt, die gevoelens heel even gezelschap houden, omdat je weet dat het je brein en dus welzijn ten goede komt. Experimenteer ermee!

Stel dat je een training bij ons volgde, of meerdere misschien, wat uit deze trajecten zou je mee kunnen nemen de komende weken? Liet je iets versloffen wat toch waardevol bleek te zijn, wat een bijdrage leverde aan je welzijn en misschien ook dat van anderen? Voel je welkom om in 2020 opnieuw aan te sluiten om een nieuw traject te volgen of er eentje tegen sterk gereduceerd tarief te herhalen. Je betaalt slechts € 139 om een volledig achtwekentraject te hernemen. Het aanbod vind je zoals steeds in onze activiteitenkalender.

Namens het Mindful Me Team ontzettend fijne, warme feestdagen toegewenst!

Patrick Sevenans
Mindfulnesstrainer in Antwerpen