Mindfulness nodigt je uit! - Mindful Me

Mindfulness nodigt je uit!

5 kwaliteiten van mindfulness op een rij

Mindfulness, een uitnodiging!

Mindfulness nodigt je uit kwaliteiten te cultiveren die een bijdrage leveren aan je welzijn en dat van anderen.

Als je zelf mindful bent, kan je er ook meer zijn voor een ander. Het is een vorm van zelfzorg, een moment van me-time waarna je terug in verbinding kan gaan met je omgeving en zo zorg kan dragen voor je vrienden, familie, collega’s...

In deze blog zetten we met plezier 5 kwaliteiten van mindfulness op een rij.

Mindfulness nodigt je uit minder reactief te reageren

Stoppen, al is het een paar tellen, kan het verschil maken tussen tussen verkeersagressie en tolerantie, tussen een heftige ruzie en een goed gesprek, tussen twee glazen alcohol of drie. Mindfulness leert je te stoppen en te kijken, om vervolgens wijs en zorgzaam te handelen.

Stoppen kan het verschil maken tussen een mini-moment van intense schoonheid opmerken of ergens aan voorbij lopen. Ook daartoe nodigt mindfulness je van harte uit.

Door te oefenen met stoppen word je op zijn minst een tikkeltje minder reactief.

Door te stoppen train je een deel van je brein dat soms net iets te makkelijk alarm slaat. Je leert het als het ware iets minder snel aan te slaan. Het maakt je op de lange, maar vaak ook al op de korte termijn minder reactief. Hoe meer je oefent, hoe groter het effect.

Mindfulness nodigt je uit tot het trainen van openheid

We hebben de neiging te denken dat we iets al weten, te handelen vanuit voor ons vertrouwde, veilig aanvoelende patronen. We noemen ze ook wel 'vierkanten'. Mindfulness nodigt uit tot openen. Openen voor een ruimer perspectief, een houding aan te nemen van niet-weten. Vaak ligt een oplossing bij niet-weten, bij openen voor andere mogelijkheden dan de ons vertrouwde. Mindfulnesstraining biedt de mogelijkheid hier volop mee te experimenteren.

Mindfulness nodigt je uit kwaliteiten als mildheid en respect te cultiveren

Mindfulness nodigt je uit te onderzoeken waar je mild kunt zijn, respectvol ook. In de eerste plaats naar jezelf toe. Hoe kun je met mildheid dat wat zich in jouw aandient bestaansrecht geven, het ter harte nemen, het laten zijn zoals het wil zijn. Dit, om van daaruit met wijsheid en zorg te handelen.

Mindfulness nodigt je uit te oefenen met waarden die voor jou belangrijk zijn

Mindfulness nodigt uit te onderzoeken welke waarden voor jou van belang zijn in het leven van alledag. Hoe wil je omgaan met je kinderen, je collega's, je buren, je partner? Misschien wil je vandaag oefenen met eerlijkheid naar je collega's toe, morgen met vriendelijkheid naar je buren of met vrijgevigheid. We nodigen je uit te werken met hele concrete, kortetermijnoefeningen.

Mindfulness nodigt je uit jezelf en anderen beter te begrijpen

Mindfulness leert je kijken naar hoe wij mensen evolutionair geprogrammeerd zijn, hoe de natuur automatische reacties en emoties goed bedoeld heeft, hoe je ernaar kunt kijken zonder erdoor meegesleurd te worden. Deelnemers ervaren dit vaak als een immense verandering in hun manier van zijn, een keuzemogelijkheid die er steeds weer is, een kwaliteit die je kunt trainen. Je zou er nu mee kunnen starten.

Misschien hebben we je nieuwsgierig gemaakt ...

Volgde je al een training? Duik er misschien nog een keer in als je 't een beetje kwijt bent. Het kan op jezelf of onder onze begeleiding aan een sterk gereduceerd tarief. Een training herhalen bij Mindful Me kun je voor slechts € 139. Veel van onze deelnemers melden zich voor een tweede keer. Ze vertellen ons vaak dat ze er de tweede keer net dat ietsje meer uitgehaald hebben.

Hebben je we nieuwsgierigheid geprikkeld? Zeer welkom in een van onze trainingen!

Patrick Sevenans
Mindfulnesstrainer in Antwerpen