Mindfulness bij kinderen is de toekomst - Mindful Me

Mindfulness bij kinderen is de toekomst

Een pilootproject bij de eerstejaars in Deinze

Mindfulness bij kinderen is de toekomst

Helemaal zen in de schoolkapel. Zo ervaarden de eerstejaars in Deinze hun kennismaking met mindfulness. Hun concentratieproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Met dank aan Jean-Paul Derveaux, leerkracht en ervaren mindfulnesstrainer bij Itam en Mindful Me.

Mindfulness werd voor de eerstejaars van de school Leiepoort campus Sint-Hendrik voor het eerst geïntegreerd in het lessenpakket. Een proefproject en primeur waarbij de school Itam, partner van Mindful Me, onder de arm nam.

Directeur John Caron is ervan overtuigd dat welbevinden en schoolprestaties perfect hand in hand kunnen gaan. Om de toenemende slapeloosheid, piekeren, concentratieproblemen en faalangst bij de leerlingen aan te pakken, dompelde trainer Jean-Paul Derveaux alle eerstejaars in een mindfulnessbad van drie lesuren, gespreid over een trimester. Op die manier kregen de leerlingen ook tussendoor de tijd om thuis te oefenen.

De resultaten zijn heel hoopgevend” aldus Jean-Paul Derveaux.

“Heel wat van de leerlingen gaan onmiddellijk aan de slag met het materiaal. Dit is het voordeel van deze leeftijd. We merken dat 12 jaar een leeftijd is waarop jongeren nog heel leergierig zijn. Niet enkel de oefeningen die helpen met het focussen tijdens de les zijn populair, ook de ontspanningsoefeningen voor het slapengaan zijn dat.”

Het mindfulnessprogramma zal opgenomen worden in het beleid van de school, opengetrokken naar alle leerlingen!

Lees ook de ervaringen van de leerlingen in het artikel van HLN ‘Mindfulness-sessies moeten eerstejaars Sint-Hendrik helpen bij concentratieproblemen’