Mindfulness bij kanker met Mieke Van Hecke

10-10-2019–05-12-2019 , Gent AZ Sint-Lucas

Project oncologie in samenwerking met AZ Sint-Lucas Gent


Voor wie?

Oncologische patiënten AZ Sint-Lucas bij wie de intensieve therapie beëindigd is.

Het programma richt zich tot patiënten die anders willen leren omgaan met stress, ziekte, pijn of vermoeidheid. De training vraagt een grote inzet. Wie deelneemt, verbindt zich er toe elke dag ongeveer een half uurtje tijd te maken voor de oefeningen.

Wil je leren hoe je:

 • anders kan omgaan met de "dingen des levens", ook de minder aangename
 • een gezond evenwicht kan vinden tussen werk en ontspanning
 • volledig aanwezig kan zijn bij wat je doet, of het nu thuis is of op het werk
 • je beter kan concentreren
 • stabiel kan blijven in tijden van stress
 • inzicht kan verwerven in het eigen functioneren?

Wil je leren hoe je objectief, onbevooroordeeld, open en mild aandacht kan schenken en bewust kan leven en werken vanuit het moment ? Dan kan het volgen van een basis Mindfulnesstraining jou hierin waarschijnlijk ondersteunen.

Het mindfulnessprogramma loopt over 8 weken met wekelijkse groepsbijeenkomsten die ongeveer 2,5 uur duren. 
In de acht bijeenkomsten worden de technieken uitgelegd, geoefend en besproken. 

De mindfulnesstraining is geen praatgroep, geen psychotherapie, geen cursus, maar een training, waarbij oefenen centraal staat. Van de deelnemers wordt ook verwacht dat ze in die acht weken zelf thuis oefenen.

Lees meer over deze mindfulnesstraining

Door de unieke integratie van Westerse psychologie en Oosterse technieken heeft deze aandachtstraining een immense invloed op de manier waarop je in het leven staat: hoe je denkt, hoe je in relatie staat tot anderen, hoe je omgaat met je emoties, werk, gezag, en niet in het minst met stress.

Deze training is gebaseerd op twee pijlers: de cognitieve therapie en mindfulness.

Cognitieve therapie gaat uit van de interactie tussen gevoelens, gedachten en gedrag en is gebaseerd op de vaststelling dat negatieve gedachten kunnen bijdragen tot psychische klachten. Stresserende gebeurtenissen kunnen leiden tot dergelijke negatieve gedachten en onderhouden zo negatieve gevoelens en lichamelijke spanningen.

De tweede pijler is mindfulness, ook wel aandachtstraining genoemd. Het is een meditatietechniek die reeds meer dan 2.500 jaar oud is en die je moment na moment opnieuw laat contact maken met het nu.

Naast de technieken en inzichten uit de cognitieve gedragstherapie en aandachtstraining, introduceren we ook het begrip zelfcompassie en maken we gebruik van eenvoudige oefeningen uit de neurowetenschap.

Wat kan je verwachten van een mindfulnesstraining?

Via de training leer je rechtstreeks met negatieve gedachten, emoties en spanningen omgaan, door er ruimte voor de maken. Je leert ook te stoppen op momenten dat je stress ervaart, om zo een wijzer, liefdevoller en minder reactief antwoord te geven op de situatie die zich aandient.

Aan het eind van een training geven deelnemers doorgaans aan dat ze vriendelijker geworden zijn naar zichzelf en hun omgeving toe. Minder reactief ook. Het lukt hen veel vaker rustiger om te gaan met stresserende situaties, zowel privé als op de werkvloer. Het lukt hen ook beter goed voor zichzelf te zorgen, wat resulteert in meer levensgemak.

Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat deze training:

 • herval van depressie kan voorkomen
 • doeltreffend is voor mensen met allerlei klachten ten gevolge van stress
 • de stressbestendigheid verhoogt
 • het psychisch welzijn verbetert

Naar het bedrijfsleven toe, is er ook meer en meer onderzoek dat erop wijst dat het volgen van een mindfulnesstraining kan bijdragen tot het optimaal functioneren op je werk. Onder meer concentratie, creativiteit, communicatie, bevlogenheid en authenticiteit worden positief beïnvloed.

Praktische info

Wanneer
8 opeenvolgende sessies op donderdagnamiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur
10/10/2019 - 17/10/2019 - 24/10/2019 - 07/11/2019 - 14/11/2019 - 21/11/2019 - 28/11/2019 - 05/12/2019

Waar
AZ Sint-Lucas, campus Sint-Lucas, Groenbriel 1, 9000 Gent.

Prijs
Voor deze training betaal je € 120*. 
Dit is inclusief online syllabus en downloadbare geluidsbestanden.

Diverse
Meebrengen: een matje, klein hoofdkussen, fleecedekentje, flesje water.
Minimum 9 deelnemers, maximum 14 deelnemers

*de prijs van je deelname is lager dan van een standaard Mindfulnesstraining.
AZ Sint-Lucas heeft ervoor gekozen om een deel van de kostprijs voor je training op zich te nemen. 

Voor deze training is er enkel een korting en betaling in termijnen mogelijk voor wie het financieel moeilijk heeft. Aarzel niet ons te berichten via info@mindfulme.be. Andere kortingsmogelijkheden zijn hier niet van toepassing.

Ben je geen patiënt bij AZ Sint-Lucas?
Gelieve dit mee te geven in het vak opmerkingen bij je inschrijving. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen, wordt er een wachtlijst opgesteld voor niet-patiënten en houden we je half september op de hoogte of je al dan niet kan deelnemen. De prijs voor een niet-patiënt AZ Sint-Lucas is € 240, aangezien de tegemoetkoming via hen hier niet geldig is.

Let op: Je inschrijving is pas definitief bij positief advies na doornemen van het intakeformulier door de trainer. Het intakeformulier ontvang je na aanmelding op het bevestigingsscherm en in je mailbox (check je spam!)

We raden je aan om volgende info door te lezen, alvorens je aan te melden.

 • Voor jou belangrijke juridische informatie kan je hier raadplegen.
 • Onze annuleringsvoorwaarden vind je hier


Nog 2 plaatsen vrij

Uiterste inschrijvingsdatum : 10/10/2019

Inschrijvingsformulier

Persoonsgegevens
Opmerkingen
Wens je een factuur te ontvangen?
Geef tijdens je inschrijving in het veld 'opmerkingen' je facturatiegegevens en btw-nummer in. Wij bezorgen je binnen de week na je inschrijving een factuur. Voor een basistraining is dit €299 excl. btw (21%). Particuliere deelnemers zonder factuur zijn vrijgesteld van btw.