Gratis introductie Focusing (online) met Patrick Sevenans

12-06-2023 , Online

Mindfulness + | Focusing niveau 1 | introductie

Wil je je mindfulnesspraktijk een extra dimensie geven?
Wil je doorvoelde beslissingen kunnen nemen dankzij je innerlijk kompas?
Wil je de juiste balans vinden tussen werk en privéleven?
Wil je een goed evenwicht tussen autonomie en verbondenheid?
Wil je op een helende manier omgaan met wat voor jou lastig is?
Wil je je creativiteit stimuleren?
Wil je een doorvoelde balans vinden in relaties?
Wil je psychisch lijden en/of existentiële angst helend bejegenen?
Wil je meer zin ervaren is het leven, meer levenslust misschien?

Dan is focusing wellicht iets voor jou!

Mindful Me lanceert deze krachtige praktijk voor het eerst. Focusing werd door Gene Gendlin ontwikkeld eind jaren ‘60 van de vorige eeuw. Het bereikte jammer genoeg een wat  minder grote groep dan de materie die we nu met zijn allen mindfulness zijn gaan noemen. We zijn er, uit eigen ervaring, ten zeerste van overtuigd dat het een krachtige verrijking van je initiële mindfulnesspraktijk.

In deze gratis online kennismaking vertelt onze trainer je graag over focusing, een praktijk die zijn belangstelling wekte in 2016 en waar hij onnoemelijk enthousiast over is. Het is met veel passie en goesting dat hij je meeneemt in deze wonderlijke, helende zelfmanagementtool!

 

Lees meer over deze Focusing

Focusing - Unlocking the wisdom of your body

Heb je een basistraining mindfulness gevolgd en ben je op zoek naar verdieping, dan is focusing misschien wel iets voor jou. Patrick leerde het in 2016 kennen en was onmiddellijk onder de indruk van een, voor hem, nieuwe en bijzonder waardevolle aanvulling op zijn jarenlange meditatiepraktijk. Het voelde al die jaren of er iets ontbrak. Mindfulness werkte stressreducerend, maar toch voelde hij zichzelf met momenten vastzitten, kwam er in sommige levensdomeinen geen beweging. Focusing bracht daar verandering in, door op een welbepaalde manier met het innerlijk landschap in dialoog te gaan. Die dialoog is onnoemelijk puur, wijs en liefdevol. Hij zorgt ervoor dat er beetje bij beetje beweging komt in processen die maar niet willen stromen. Wonderbaarlijk, aldus Patrick. Focusing werd ontwikkeld door Gene Gendlin - Amerikaans psycholoog/filosoof - als een vaardigheid om contact te maken met hoe je organisme dingen draagt/ervaart/onthoudt, hoe het daarover boeiende dingen weet te delen op een manier die je tot nog toe onbekend was.

Focusing is a way to be guided
by 
our own inner wisdom
Bebe Simon


Je lijf heeft je meer te bieden dan je zou vermoeden als het om het maken van keuzes gaat, om het leven richting geven vanuit jouw puurste bron. Je lijf draagt je leven. Elke ervaring, elke herinnering, elk gesprek heeft een ‘felt sense’, zoals dat in focustaal heet. Het gaat hierbij niet om de gewone fysieke sensaties, maar veeleer over iets vaags, iets dat je nog niet kent, iets dat leeft, beweegt, vertelt, waarmee jij contact kunt maken, naar kunt leren luisteren, vragen kunt voorleggen, af kunt toetsen. Iets dat een pure, liefdevolle wijsheid in zich draagt, je verder brengt, je de mogelijkheid biedt doorvoelde keuzes te maken. Wil ik naar de film, of blijf ik toch liever thuis? Wil ik meer gesprekken met deze persoon of niet? Hoe voelen deze woorden, hoe voelt deze tekst, deze mail? Wat wil ik met deze relatie? Is dit het huis dat ik wil kopen? Is deze baan me op het lijf geschreven of toch niet? Wat doe ik hier? Welk pad ligt er voor mij klaar? Op al dit soort vragen heeft jouw lijf een juiste en wijs antwoord.

Where your felt sense of a situation changes,
you change and therefore so does your life
Gene Gendlin

Patrick is inmiddels zeven jaar met de materie aan de slag. Het verrast hem nog dagelijks hoe puur, diepgaand, zorgend en waardevol deze praktijk is. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Doe mee. Zie het als een experiment dat je basistraining een nieuwe, wonderbaarlijke dimensie geeft. Deze reeks kun je zien als een uitgebreide kennismaking. Ze kan op zichzelf staan als afgerond geheel. Wie nadien verder zou willen, bieden we de mogelijkheid te verdiepen. Patrick legt je dit met plezier verder uit aan het eind van deze reeks. Hoe meer je je in focusing verdiept, hoe krachtiger en toegankelijker de materie zal worden en hoe makkelijker je ze zult kunnen integreren in het leven van alledag. ‘

Deze training staat open voor iedereen die kennis wil maken met Focusing. Er is geen voorkennis en dus in wezen ook geen mindfulnesstraining vereist. Heb je toch een mindfulnesstraining gevolgd, dan kan het een mooie opfrissing zijn van de basishouding en meteen een verdieping van vaardigheden die je je eerder eigen maakte. 

Wil je vast iets lezen focusing, dan kunnen we je van harte het mooie boek van Tine Swyngedouw aanraden. Het is net uit en geeft een mooi beeld van wat je kunt verwachten. Je kunt hier inkijken als je zou willen. Het staat zeer waarschijnlijk ook in de bib!

Wil je er vast iets over horen? Hier zie je Ann Weiser Cornell aan het woord. Zij toont heel helder het principe van focusing, van zijn met iets in jou, het respectvol en zorgend gezelschap houden, openstaan voor het perspectief van 'dat daar'. Tijdens de training leren we dit voornamelijk aan in tweetallen: focuser + luisteraar. Het principe is hetzelfde. We werken nog aan filmpjes waarmee we je dit duidelijk willen maken.

 Every stuck part of you needs you
Ann Weiser Cornell

Wil je lezen hoe Patrick tot focusing kwam? We delen met plezier wat hij erover schreef in dit blog.

Patrick is focustrainer i.o. bij dr. Jessie Delooz, erkend als opleider door The International Focusing Institute NY, opgericht in 1979 door Gene Gendlin.

Praktische info

Wanneer
maandagavond 12 juni van 20.00 tot ongeveer 21.15 uur

Waar
Online via Zoom. Link volgt na aanmelding

Prijs
Gratis

Inschrijven
Stuur een e-mailtje aan patrick@mindful.be.

Verzoek
Zorg ervoor dat je van tevoren Zoom even test, zodat we geen tijd verliezen aan dingen die niet werken. Dit kan eenvoudig door heel even je microfoon en video te testen, eventueel samen met een bekende. 

VOEL JE UITGENODIGD!