Ik mediteer niet zo vaak op een formele manier, maar wel tijdens dagelijkse activiteiten. Is dat voldoende volgens jullie?

De formele oefeningen (bodyscan, zitmeditatie, yoga, stapmeditatie) kan je vergelijken met een intensievere training in een fitnesscentrum. Je gaat een bepaalde periode trainen, je zweet en je spieren zullen spoedig sterker worden.

Uiteraard is het zinvol om tijdens het dagelijkse leven eerder de trap dan de lift te nemen, de fiets dan de auto en mogelijkheden om te stappen niet te ontzien. Maar een training in het fitnesscentrum zal de ontwikkeling van de spieren wellicht krachtiger ten goede komen.

Op dezelfde manier kan je de informele meditatie (aandacht tijdens dagelijkse activiteiten, eten als je eet, douchen als je doucht enz.) vergelijken met de dagelijkse bewegingen die je maakt en kan je de formele meditatie vergelijken met het trainingen met een fitnesstoestel. Ze zijn allebei waardevol en ondersteunen allebei een element van het aandachtig zijn. Uit onderzoek blijkt dat informele meditatie alleen in de regel onvoldoende is om meetbare effecten te krijgen op o.a. stressreductie, somberheid en omgaan met pijn.

Als je bij jezelf merkt dat je niet aan formele meditatiepraktijk toekomt, dan is het misschien waardevol om even te onderzoeken hoe het komt dat je de tijd niet hebt om te oefenen. Kan of wil je de tijd nemen om te oefenen? Wat is jouw intentie?

Mogelijks zijn er ook bepaalde hindernissen of obstakels tijdens het meditatieproces die je verhinderen om te oefenen. Je doet er dan misschien goed aan om even contact op te nemen met iemand die wat meer ervaring heeft in het meditatieproces. Tenslotte geven we ook even aan dat het soms niet altijd duidelijk is wat de effecten van de beoefening zijn.

Toch zal je merken dat het oefenen na verloop van tijd een soort ‘mentaal tandenpoetsen is’. Als je het niet meer doet, dan merk jezelf en jouw omgeving spoedig dat er iets veranderd is.