Hebben jullie iets met boeddhisme te maken?

Ja en nee. We hebben iets met boeddhisme te maken omdat we gebruik maken van de technieken die via het boeddhisme zijn doorgegeven. Mindfulness is immers een meditatietechniek die beschreven staat in de Maha Satipatthana Sutta. Deze boeddhistische leerrede beschrijft hoe het ontwikkelen van mindfulness een einde kan maken aan lijden.

Deze techniek is meer dan 2500 jaar oud en werd door dr. Jon Kabat-Zinn vertaald in een adogmatische en niet-religieuze techniek Hij noemde het boeddhisme zonder boeddhisme. In die zin hebben we als organisatie bijzonder veel respect en waardering voor die eeuwenoude traditie en leringen.

Anderzijds hoef je zeker geen boeddhist te zijn of te worden om deze waardevolle technieken te kunnen gebruiken. Het is een beoefening die los staat van een religieuze context.

Er zijn altijd mensen die na het volgen van een mindfulnesstraining nieuwsgierig geworden zijn naar de roots van deze training en zich verdiepen in de boeddhistische psychologie. Anderen integreren de techniek in hun religieuze achtergrond. Zo komt de essentie van meditatie ook voor bij medititieve kloosterordes in het christendom, in het soefisme (islam) en bij de yogi’s uit het hindoeïsme.